Skip links

Bifacial zonnepanelen: wat zijn het en welke voordelen bieden ze?

De meeste zonnepanelen vangen aan één zijde zonlicht op, om dat vervolgens om te zetten naar stroom. Maar waarom niet aan twee zijden zonnestralen opvangen? Dat is wat bifacial zonnepanelen kunnen. Alles over deze tweezijdige zonnepanelen en hun voordelen lees je in dit artikel. 

Wat zijn bifacial zonnepanelen? 

Reguliere zonnepanelen zijn monofacial, wat betekent dat ze aan één kant voorzien zijn van fotovoltaïsche cellen. Bifacial zonnepanelen hebben deze cellen aan beide zijden. Of de zon nu aan de voor- of achterkant van het paneel schijnt, het zonnepaneel kan het zonlicht opvangen en omzetten naar elektriciteit. Misschien nog wel belangrijker: de dubbelzijdige zonnepanelen vangen weerkaatsend zonlicht op. Denk aan het licht dat gereflecteerd wordt door bijvoorbeeld gebouwen, wegen, water en planten.

De voordelen van dubbelzijdige zonnepanelen

Bifacial zonnepanelen zijn efficiënter. Door de dubbelzijdige werking wekken ze tot wel 20% meer elektriciteit op dan enkelzijdige zonnepanelen. De exacte hoeveelheid extra opgewekte energie hangt onder andere af van de ondergrond waarop de panelen staan. Met name de hoeveelheid licht dat hierdoor gereflecteerd wordt, maakt een verschil. Zo vangt de achterkant van een bifacial paneel dat op het water of op beton staat, meer licht dan een zonnepaneel dat op het gras staat. Ook de kleur van de ondergrond speelt mee in de hoeveelheid gereflecteerd licht: lichtere kleuren weerkaatsen meer licht dan donkere kleuren. 

Waar bij reguliere zonnepanelen altijd een afweging gemaakt moet worden over de richting en hellingshoek van het paneel, bieden bifacial zonnepanelen meer mogelijkheden. Het zonlicht kan immers aan beide zijden opgevangen worden. Hierdoor wordt er op dezelfde oppervlakte met zonnepanelen meer elektriciteit opgewekt en is er dus minder (dak)oppervlakte nodig voor het opwekken van zonne-energie. Zo blijft er ruimte over voor ander gebruik van de oppervlakte. 

Door het opwekken van meer elektriciteit hebben dubbelzijdige zonnepanelen een kortere terugverdientijd. Hoewel de aanschafwaarde wat hoger ligt dan die van reguliere enkelzijdige zonnepanelen, betaalt de extra energieopbrengst dat dus snel uit. 

Het gebruik van tweezijdige zonnepanelen

Vrijwel overal waar monofacial zonnepanelen gebruikt worden, kunnen bifacial zonnepanelen ingezet worden om de energieopbrengst te vergroten. Het is echter van belang om altijd de hoeveelheid weerkaatsend licht aan de onderzijde van de panelen in de gaten te houden. Dit bepaalt namelijk grotendeels de extra opbrengst van de dubbelzijdige zonnepanelen. 

Tweezijdige zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld goed geïntegreerd worden in geluidsschermen, die daardoor niet alleen geluid tegenhouden, maar ook zonne-energie opwekken. Of denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van deze zonnepanelen op het water, waardoor ook het weerspiegelende licht aan de achterkant van het paneel opgevangen kan worden.  

Leave a comment