Skip links

Maart was de zonnigste maand ooit: volop zonne-energie opgewekt

De maand maart was de zonnigste maart én maand die ooit in Nederland gemeten is. De zonnecellen, zoals op onze AmperaPorts, draaiden overuren in het omzetten van zonlicht in stroom. 

Het record

De afgelopen maand werden er in De Bilt 259 zonuren geteld, waar dat er normaliter slechts 139 zijn. Daarmee scheen de zon maar liefst 73% van de tijd dat het licht was. Het vorige record was in maart 2014, toen de zon 203 uur scheen. Dit zonnerecord is behaald doordat de zon slechts op twee dagen amper tot niet scheen. De overige 29 dagen stond de zon dus minstens een deel van de dag zichtbaar aan de hemel. 

Daarmee is een tweede record gebroken: maart 2022 is nu de zonnigste maand ooit, op basis van het aantal zonnige dagen. In deze maand scheen de zon namelijk op 19 dagen vrijwel de hele dag in De Bilt. Het oude record stond op 16 zonnige dagen en dat was in april 2020 en augustus 1947. 

De positieve gevolgen

Nu het aantal daken dat bedekt is met zonnepanelen in rap tempo toeneemt, komt dit zonnerecord natuurlijk als geroepen. Alle zonnestralen die op de panelen schenen, hielpen bij het opwekken van groene stroom. Zo heeft de maand maart een goede bijdrage geleverd aan de energietransitie. Er kon veel zonne-energie worden opgewekt waarmee huizen energie uit hernieuwbare bronnen gebruikten en elektrische auto’s nog schoner rond reden. 

Of de rest van 2022 ook zo zonnig wordt, valt nog te bezien. Deze zonne-uren zijn in ieder geval optimaal benut door de zonnecellen op de AmperaPorts door het hele land! Ook profiteren van de voordelen van een AmperaPort? Neem contact met ons op!

Leave a comment