Skip links

Mobiele zonnepanelen: hoe werkt het en de voordelen

Zonnepanelen zijn één van de belangrijkste manieren om Nederland energieneutraal te maken per 2050. Het aanzicht van zonnepanelen in woonwijken of in weilanden wordt al steeds een ‘normaler’ aanzien in Nederland. Maar wist je dat er ook mobiele zonnepanelen bestaan? Dat zijn zonnepanelen die zowel verplaatsbaar als autonoom zijn. Benieuwd hoe dat werkt? Lees hier alles over verplaatsbare zonnepanelen en diens voordelen. 

Wat zijn mobiele zonnepanelen?

Mobiele zonnepanelen zijn, zoals de naam misschien al verklapt, mobiel. Dat betekent dat de zonnepanelen verplaatsbaar zijn. In tegenstelling tot de zonnepanelen die je vaak op daken tegenkomt, worden mobiele zonnepanelen dus niet vast gemonteerd, maar ook niet aangesloten op een stroomnet. In plaats daarvan werken deze zonnepanelen met een accupakket. Daar wordt de zonne-energie in opgeslagen. Het grote verschil tussen mobiele zonnepanelen en ‘normale’ zonnepanelen zit hem dus niet alleen in het feit dat de panelen verplaatsbaar zijn, maar meer in de manier waarop ze aangesloten zitten en energie leveren. Een zonnepaneel op het dak levert constant stroom aan het net, ook als het huishouden niks verbruikt. Dan wordt de energie namelijk teruggeleverd aan het net en wordt de groene energie als het ware verplaatst. Bij mobiele zonnepanelen bestaat er niet zoiets als excessieve stroomopwekking, omdat de opslag helemaal wordt gereguleerd door de accu. Alle energie die wordt opgewekt is dus in handen van de gebruiker. Dit is natuurlijk alleen zo tot de accu vol zit uiteraard, dan wordt overige zonne-energie ook niet meer opgeslagen. 

De voordelen van mobiele zonnepanelen

Mobiele zonnepanelen zijn dus niet afhankelijk van het stroomnet. Daardoor kunnen ze op elke gewenste plek geplaatst worden en energie opwekken en verbruiken. Een recent voorbeeld vindt men in de zonne-camper die onlangs werd ontwikkeld door een studenten team van TU Eindhoven. Dankzij de zonnepanelen op het dak en de accu kan deze camper tot wel 700 kilometer op zonne-energie rijden, zonder dat deze hoeft worden aangesloten op een laadpaal. Of de camper nou door Nederland of Spanje rijdt, de camper kan hoe dan ook altijd en overal gebruik maken van zonne-energie. 

In Nederland worden mobiele zonnepanelen momenteel ook ingezet door de overheid, bijvoorbeeld voor de straatverlichting en informatieborden langs de snelwegen. Ook daarvoor zijn mobiele zonnepanelen uitermate geschikt. Een ander groot voordeel is dat de energie niet wordt teruggeleverd aan het net, maar echt wordt opgeslagen. Terug naar het voorbeeld van de camper: door de opslag van zonne-energie in de accu kan de camper tot wel 28 bewolkte dagen doorrijden, voordat deze moet worden aangesloten aan een laadpaal voor zijn energie. Alle zonne-energie die wordt opgevangen wordt bewaard en kan op een later moment worden ingezet. 

Een scala aan toepassingen 

Hoewel er veel voordelen verbonden zitten aan mobiele zonnepanelen, is het belangrijk om te weten dat deze zonnepanelen niet voor iedere toepassing geschikt zijn. Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen, maar weet je niet zo goed of je moet kiezen voor mobiele zonnepanelen? Kijk dan goed naar waar je de zonnepanelen wil gaan plaatsen. Wil jij graag zonnepanelen aanschaffen voor op het dak of bijvoorbeeld voor de aanleg van een duurzame parkeerplaats? Dan is het raadzaam om toch te kiezen voor zonnepanelen die zijn aangesloten op het net. Allereerst zullen de kosten van deze zonnepanelen een stuk lager zijn, omdat je niet de kosten van een accu hebt. Bovendien blijkt uit onderzoek dat zonnepanelen die gekoppeld zijn aan het net vaak een hogere opbrengst hebben. Deze wekken namelijk zo’n 90 tot 110 kWh stroom op per vierkante meter. De opbrengst van de mobiele zonnepanelen is ‘slechts’ rond de 40 kWh per vierkante meter. Daarnaast kan je energie terugleveren aan het net, wat jou nog een extra financieel voordeel kan leveren. 

De zonnepanelen op onze AmperaPort zijn netgebonden en dus niet mobiel. Een bewuste keuze, want daardoor wordt overtollige zonne-energie direct doorgeleverd aan het netwerk en levert uw organisatie daarmee geld op. Bovendien zijn netgebonden zonnepanelen duurzamer, omdat ze niet de schadelijke stoffen bevatten die men terugvindt in de accu van mobiele zonnepanelen. 

Leave a comment