Skip links

SmoothEMS met GridShield lost duurzame energie bottleneck op

Eén van de problemen in de energietransitie zit in het stroomnet: deze kan namelijk niet altijd het grote vermogen aan. Het SmoothEMS met GridShield biedt hier een slimme oplossing voor.

Wat is een Energy Management System?

Een energie management system is een systeem om energiebronnen, energieopslag en energieverbruikers optimaal met elkaar in overeenstemming te brengen. 

Duurzame energie is overal om ons heen voor het grijpen, maar helaas niet op commando beschikbaar. Ook kan ons stroomnet de grote stromen heen en weer niet altijd aan. Daarom werkt AmperaPark samen met partners Universiteit Twente, Kropman installatietechniek, MENNEKES eMobility, a.s.r. verzekeringen en ElaadNL aan een structurele oplossing. Een combinatie van kunstmatige intelligentie en opslag moet voorkomen dat er grote stromen heen en weer over het elektriciteitsnet gaan. Dankzij ons Energy Management System stemmen we vraag en aanbod van energie op een doordachte manier op elkaar af. 

Alleen door slimme laadtechnologie kan ons stroomnet sneller nieuwe laadpalen aan

De populariteit van elektrische auto’s groeit zeer snel. Reden voor netwerkbeheerders om zich zorgen te maken. Want de hoge energievraag van elektrische auto’s is nieuw. Gelukkig stappen steeds meer gezinnen en bedrijven over op zonne-energie, waardoor er veel zonnestroom beschikbaar komt in woonwijken. 

Het probleem is alleen: hoe voorkomen we dat we te vaak stroom heen en weer sturen, terwijl we nota bene in diezelfde wijk tegelijkertijd zowel stroom opwekken als verbruiken? Dankzij slimme laadtechnologie en EMS kunnen we voorkomen dat het net overbelast wordt en laadpalen juist een bonus maken voor de stroomvoorziening. Namelijk, door elektrische auto’s in te schakelen als backup voorziening en stroomverbruikers, als er een stroomoverschot is.

Concreet moet je je dat zo voorstellen: als plotseling de volle zon op de zonnepanelen in het project staat, beginnen elektrische auto’s met de maximale capaciteit op te laden.  Als er een donkere wolk voor de zon schuift, stopt het opladen. Dit alles, zonder dat er stroom heen en weer wordt gestuurd met het landelijke elektriciteitsnet. Zuiniger, goedkoper, slimmer. Zo kunnen we veel sneller massaal over op elektrisch en verdienen je dak en je auto geld voor je  met energieproductie en energieopslag.

Daarnaast kunnen we dankzij ons SmoothEMS network veel meer laadpalen aansluiten zonder dat ons elektriciteitsnet overbelast raakt. We werken met SmoothEMS aan een toekomst waarin heel Nederland elektrisch kan rijden. Maar dat kunnen we niet alleen. Dus is het belangrijk dat veel particulieren zonnepanelen op hun dak installeren. En heb je een elektrische auto? Laat dan meteen een solar carport installeren. Zo verklein je de stroomvraag en bouw je mee aan een duurzaam Nederland. 

Elektrische auto’s: rijdende accu’s 

Een elektrische auto bevat al gauw iets van 15 tot 75 kWh aan opslag. Dat is een veelvoud van het dagelijkse energieverbruik op kantoor per persoon. Onze solarcarports produceren veel zonnestroom: anders verspilde zonnestraling wordt omgezet in schone eco-stroom.

Het is veel slimmer om deze zonnestroom, windenergie en andere stroom die we met z’n allen zelf opwekken direct te gebruiken om elektrische auto’s mee op te laden, dan om deze terug over het elektriciteitsnet te sturen. Dat is zo’n beetje de grondgedachte achter EMS en ons project SmoothEMS.  

Hoe minder stroom er heen en weer wordt gestuurd over de rest van het al zwaarbelaste elektriciteitsnet, hoe meer energie dat bespaart. Want elke landelijke piek of dal die we helpen dempen, betekent weer een vervuilende fossiele centrale minder die gebruikt hoeft te worden. 

GridShield, machine learning en kunstmatige intelligentie

Bij SmoothEMS verloopt het proces een stukje soepeler dan bij andere EMS systemen. Dat komt omdat we gebruik maken van machine learning en kunstmatige intelligentie om te “voorspellen” hoe de stroomvraag zich gaat ontwikkelen. 

Omdat Gridshield een stukje in de toekomst kan kijken, kunnen we de laadsnelheid in de elektrische auto’s aanpassen of zelfs, als nodig, tijdelijk even stroom uit een accu onttrekken om een spanningsval op te vangen zodat we de spanningsdalen en pieken kunnen dempen. Vandaar de naam van ons project – ons SmoothEMS strijkt de pieken en dalen glad door de slimme technologie van het GridShield. Daardoor kan onze veiligheidsmarge veel kleiner zijn dan anders en besparen we op capaciteit. 

Gridshield: wat SmoothEMS zo bijzonder maakt

SmoothEMS gaat dus nog een stapje verder dan een gewoon EMS. Zo is ons systeem ontworpen om de klap op te vangen als we het slachtoffer zijn van overbelasting, uitval of een cyberaanval.  Ook geven we onze gebruikers via Human Energy  Behavior Influence Tools (HEBITs) tips hoe ze kunnen helpen slimmer om te springen met de beschikbare energie. Dus krijg je bijvoorbeeld een seintje om de wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. Zo springen we slimmer met de beschikbare energie om.

Leave a comment