Skip links

Subsidie energiebesparende maatregelen | Wat is er mogelijk?

Wilt u als ondernemer weten welke subsidies beschikbaar zijn m.b.t. energiebesparende maatregelen? Met subsidies voor energiebesparende maatregelen zorgt u ervoor dat u op investerings- en energiekosten bespaart. In dit artikel vindt u een overzicht van de vijf meest belangrijke regelingen, zodat u niks misloopt. 

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Wilt u investeren in zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers of een kleinschalige windturbine? Dan is de ISDE een interessante subsidie om aan te vragen. Het is daarvoor wel belangrijk dat de organisatie voldoet aan alle voorwaarden. De subsidie voor kleinschalige windturbines en zonneboilers is beschikbaar tot en met 31 december 2023. 

De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Voor het investeren in duurzame energie, CO2 reductie of energiezuinige technieken kunt u gebruik maken van de EIA (Energie-investeringsaftrek). Deze regeling levert de gemiddelde ondernemer 11% voordeel op. Eén van de belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidie energiebesparende maatregelen is dat de energiezuinige investering past op de Energielijst. Deze lijst bevat investeringen (bedrijfsmiddelen) die verdeeld kunnen worden in 7 hoofdstukken waaronder: Bedrijfsgebouwen, Processen, Transportmiddelen, Duurzame Energie, Energiebalancering, Energietransitie & Energieadvies. 

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) & Vamil

Met de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil kunt u profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. U komt hiervoor in aanmerking wanneer u fiscaal wilt investeren in milieuvriendelijke technieken die op de Milieulijst staan. Er zijn op dit moment nog 3 aftrekpercentages, waarvan de hoogste 36% is. Vanaf 1 januari 2022 worden deze, afhankelijk van het bedrijfsmiddel, verhoogd naar 27%, 36% en 45%. Bekijk hier de voorwaarden voor deze subsidieregelingen. 

Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en klimaattransitie (SDE++)

Wanneer je als ondernemer hernieuwbare duurzame energie gaat produceren of CO2 verminderde technieken wilt toepassen kunt u in aanmerking komen voor de SDE++ regeling. Op dit moment is de regeling voor 2021 gesloten, maar houd de website van de RVO in de gaten voor de openstellingsdata voor 2022. U komt in aanmerking wanneer u de productie-installatie in bedrijf wilt nemen en exploiteren. Hier vindt u een overzicht van alle voorwaarden waaraan u moet voldoen om deze regeling aan te vragen. 

De salderingsregeling 

Salderen is van toepassing wanneer u stroom opwekt met zonnepanelen en dit terug levert aan het net. Hierbij wordt gekeken naar het aantal kWh dat je hebt afgenomen bij de energieleverancier min het aantal teruggeleverde kWh. Met de salderingsregeling heeft u op dit moment tot 2023 recht op deze volledige restitutie. Daarna zal het worden afgebouwd in twee delen: 

  • een vergoeding van het energiebedrijf voor de teruggeleverde energie.
  • een vergoeding van de overheid voor energiebelasting. 

Wanneer je als bedrijf dus zelf energie opwekt, kom je in aanmerking voor de salderingsregeling. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zonnepanelen op het dak van je kantoorpand te leggen, of de kracht van de zon te benutten met behulp van de aanleg van een zonnecarport. Bekijk hier alle voordelen van een solarcarport voor uw bedrijf en bespreek de mogelijkheden voor de subsidie energiebesparende maatregelen.

Leave a comment