Skip links

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Denkt u erover om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het goed om te weten wat de terugverdientijd van uw investering in zonnepanelen is. De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen is gelukkig vrij eenvoudig. In deze blog vind u meer informatie over het investeren in zonnepanelen en de daarbij behorende terugverdientijd. 

Wat is de terugverdientijd? 

De terugverdientijd betekent niks anders dan de tijd die het kost om de volledige netto-investering van uw zonnepanelen terug te verdienen. U verdient het bedrag terug door de besparing die u doet op uw energierekening. Door de aanschaf van zonnepanelen zorgt u er namelijk voor dat u uw eigen energie opwerkt, waardoor u minder afhankelijk bent van een energieleverancier. 

Daarnaast kunt u de BTW (21%) van uw investering terugvragen via de Belastingdienst. Dit scheelt u gemiddeld al zo’n 1000 euro, dus dat is zeker de moeite waard.

Welke factoren bepalen de kosten van zonnepanelen? 

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de uiteindelijke kosten van zonnepanelen. Het is belangrijk om deze overwegingen mee te nemen, aangezien de kosten een belangrijke invloed hebben op de berekening van de terugverdientijd. Hieronder zetten we de vier belangrijke factoren voor u op een rijtje:

1.      Zonnepanelen zelf installeren of niet?

2.      De kosten van de zonnepanelen

3.      De levensduur van de zonnepanelen

4.      De huidige stroomprijs

Zonnepanelen zelf installeren of niet?

Als u een beetje handig bent, kunt u ervoor kiezen om de zonnepanelen zelf te installeren. Hou er wel rekening mee dat de installatie niet ongevaarlijk is, omdat u op hoogte werkt. Het is daarom belangrijk dat u echt weet wat u doet en hoe u zich kunt beveiligen, zodat er geen onnodige ongelukken gebeuren.

Wanneer u dit niet kunt of liever niet zelf wil doen, dan kunt u ervoor kiezen om een vakman in te schakelen. De kosten voor het installeren van zonnepanelen variëren en zijn afhankelijk van de constructie van uw dak en het aantal zonnepanelen. Hou er wel rekening mee dat u voor een systeem van 10 zonnepanelen (inclusief installatie) ongeveer tussen de 4000 en 4500 euro kwijt bent.

De kosten van de zonnepanelen

De kosten voor zonnepanelen hangen sterk af van het aantal dat u nodig heeft en het type paneel dat u kiest. Volgens de consumentenbond verbruikt een gemiddeld huishouden zo‘n 3000 KwH. Een paneel levert gemiddeld 300 KwH per stuk op, dus dat betekent dat er 10 zonnepanelen nodig zijn.

Het is verstandig om uw jaarlijkse verbruik erbij te pakken, zodat u een inschatting kunt maken van het aantal panelen dat u nodig heeft. Uiteraard verschillen de typen panelen ook in het aantal wattpiek. Dit is het aantal KwH dat één paneel kan opleveren.

Type panelen

U kunt kiezen uit 4 typen zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn, amorf (dunne film) en glas-glas panelen. Mono & glas-glas hebben beiden een zeer hoog rendement en zijn daardoor ook de meest prijzige panelen. Polykristal en amorf hebben respectievelijk een goed en een laag rendement, waardoor amorf de meest voordelige optie is. Glas-glas heeft naast een hoog rendement ook de langste levensduur.

De levensduur van de zonnepanelen

Over het algemeen gaan zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee, mits deze goed onderhouden worden. Woont u bijvoorbeeld in een groene omgeving? Dan loopt u meer risico op beschadiging van de panelen door vallende bladeren en takken.

Om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan is het daarom van belang om regelmatig uw panelen te (laten) onderhouden. Daarnaast speelt de rol van het type paneel ook mee in de levensjaren. Zo gaan amorf panelen minder lang mee, doordat ze gemaakt zijn van een dunne film.

De huidige stroomprijs

De huidige stroomprijs is ook een belangrijke factor die meeweegt in de uiteindelijke terugverdientijd. In de meeste gevallen is het namelijk zo dat u aan het einde van het jaar ook een factuur krijgt voor de extra stroom die u bij de leverancier afgenomen heeft. Door deze extra kosten zo laag mogelijk te houden, kunt u ervoor zorgen dat u de terugverdientijd verkleint.   

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen: rekenvoorbeeld

De terugverdientijd zonnepanelen berekenen kunt u doen middels de volgende formules:

1.  De opbrengst van uw zonnepanelen x elektriciteitsprijs van uw energieleverancier = uw jaarlijkse besparing.

2.  De netto investering in zonnepanelen / jaarlijkse besparing = terugverdientijd van uw investering in zonnepanelen.

Met onderstaand voorbeeld lichten wij dit graag toe:

Stel u investeert 4.250 euro in 10 zonnepanelen. Dan kunt u allereerst 21% belasting terugvragen, waardoor u netto investering uitkomt op 3357,50 euro (netto investering in zonnepanelen). Jaarlijks levert het systeem van 10 zonnepanelen gemiddeld 3000 KwH (opbrengst van uw zonnepanelen) op. Bij een elektriciteitsprijs van 0.24 eurocent (elektriciteitsprijs van uw energieleverancier) per KwH bespaart u jaarlijks gemiddeld 720 euro (jaarlijkse besparing).

In dit rekenvoorbeeld ligt de terugverdientijd tussen de 4.5 en 5 jaar.  

Zonnepanelen plaatsen op een carport

Het is ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op uw carport. Hiermee kunt u de opgewekte energie bijvoorbeeld direct gebruiken voor een elektrische fiets of auto. Een snelle berekening voor het plaatsen van een zonnecarport kunt u doen met onze eigen berekeningstool.

Leave a comment