Skip links

Vogelwering zonnepanelen | Wat zijn de opties?

Vogels zijn dol op zonnepanelen als nestelplek, maar je zonnepaneel zit niet op vogelbezoek te wachten. Daarom kijken we in dit artikel naar een aantal oplossing. Welke vogelwering zonnepanelen methode is de beste?

Waarom vogelwering zonnepanelen?

Onder zonnepanelen op een solarcarport of op het dak is het droog, waardoor er een beschut, warm en veilig plekje wordt verschaft. Kortom: de ideale plek voor een vogelnest. Geen wonder dus dat veel vogels graag van deze nestelgelegenheid gebruik maken.

Minder ventilatie en brandgevaar

Natuurlijk zit er niet voor niets ruimte onder het zonnepaneel. Deze ruimte is nodig voor de ventilatie, waardoor de zonnepanelen koel blijven en het rendement hoog is. Als vogels nesten onder het zonnepaneel bouwen, betekent dit niet alleen dat de ventilatie niet meer functioneert, maar wordt er vrijwel direct een onveilige situatie gecreëerd. Een vogelnest zorgt namelijk voor een ophoping van droog, brandbaar materiaal op je dak, die makkelijk in brand kan vliegen. Ook beschadigen vogels vaak het dak. Dus hoe leuk we vogels ook vinden, een vogelwering zonnepanelen is geen overbodige luxe.

Geluidsoverlast

Een ander probleem dat vogels vaak veroorzaken, is geluidsoverlast. Voor mensen die daar gevoelig voor zijn, is het erg vervelend om ‘s nachts vogels te horen tikken of wroeten op je dak. Vooral in het voorjaar, wanneer er jongen in het nest komen, kan dit voor veel overlast zorgen.

Vogelpoep op je zonnepaneel

En natuurlijk de vogelpoep. Ook deze vorm van overlast is erg vervelend omdat de zonnepanelen vaak lastig schoon te maken zijn. Vogelpoep laat daarnaast het rendement van je zonnepanelen teruglopen. En ook dat wil je natuurlijk liever niet.

Vogelwering zonnepanelen: de mogelijkheden

Dus welke methoden zijn er om duiven, kauwen en mussen beleefd, maar vriendelijk te laten merken dat ze toch je mooie vogelhuisje moeten uitzoeken voor hun nest in plaats van je dure dak en zonnepaneel?

Vogelstrips en vogelschroten

Een methode om te voorkomen dat vogels de knusse ruimte onder je zonnepaneel gaan kraken, is het plaatsen van roestvrijstalen vogelstrips. Deze RVS vogelstrips worden ook wel vogelschroten genoemd. Dit zijn een soort naar buiten staande gebogen kammen onder je zonnepanelen die sterk genoeg zijn om de meeste vogels tegen te houden. 

Vogelpinnen als vogelwering zonnepanelen

Soms zijn deze milde maatregelen niet genoeg en moet je zwaarder traliewerk inzetten. Hierbij richt je je vooral op het verweren van grote en sterke vogels als kauwen, meeuwen en duiven. Om deze vogels tegen te houden, zijn er vogelpinnen ontwikkeld. Deze kan je zien als een soort traliewerk. Ze zijn een stuk dikker, zodat ze niet opzij geduwd kunnen worden door zelfs de sterkste vliegende vogels.

Ook je eigen groene stroom opwekken én tegelijkertijd je elektrische auto opladen? Met de zonnecarport van AmperaPark sla je twee vliegen in één klap. Meer weten? Neem dan contact met ons op voor advies op maat!

Leave a comment