Skip links

Wat doe je met sneeuw op zonnepaneel

Niet alleen is er in de winter minder zon, maar soms valt er ook sneeuw op het zonnepaneel. Wat betekent het sneeuw op zonnepaneel probleem voor de elektriciteitsproductie en wat kan je er tegen doen?

De zon schijnt in de winter maar weinig, maar áls de zon dan recht op je panelen schijnt, is door de lage temperaturen het rendement van het zonnepaneel wel vrij hoog. Helaas valt er in de winter af en toe ook sneeuw en deze sneeuw blokkeert natuurlijk het zonlicht. Hoe kom je van deze sneeuw af?

Liggen de zonnepanelen van de zonnecarport binnen bereik van je handen? Dan kan je, voorzichtig, de sneeuw er af vegen. Let op, gebruik in geen geval een krabber, ander scherp voorwerp of warm water. Daarmee kan je je panelen onherstelbaar beschadigen. Je handen, of handschoenen van een zacht weefsel gebruiken, kan dan weer wel.  

Sneeuw op het zonnepaneel laten liggen

In de meeste gevallen liggen je zonnepanelen ver buiten bereik, hoog op het dak. Dan is het het beste om het “sneeuw op zonnepaneel” probleem gewoon te laten bestaan. Want het probleem lost zich namelijk meestal vanzelf snel op.

Het dak is meestal warmer dan de rest van het huis. Dus, als de zon schijnt, is de kans best wel groot dat de sneeuw er af dooit. Dit is voornamelijk zo omdat zonnepanelen meestal schuin staan. Ook al is maar een klein hoekje van het zonnepaneel onbedekt, wanneer de zon er op schijnt, begint het direct op te warmen.

Die warmte verplaatst zich naar de rest van het zonnepaneel. De temperatuur stijgt boven de nul uit, de panelen warmen snel op en vervolgens glijdt de sneeuw naar beneden. Het is vervelend dat je die halve kilowattuur per dag misloopt, maar relativeer het. Een zonnepaneel in Nederland geeft in de winter maar een tiende van de hoeveelheid stroom in de zomer, dus erg veel stroom loop je niet mis.

Omgerekend in geld is het misschien tien cent tot een halve euro per dag. De echt grote opbrengsten behaal je op mooie lentedagen in de vroege zomer als de temperaturen nog vrij laag zijn, maar de zon best al veel kracht heeft. En dan zijn er natuurlijk geen problemen meer met sneeuw. Sterker nog, de sneeuw gaf je zonnepaneel een extra schoonmaakbeurt.

Genieten van de sneeuw

Wat je dan wel moet doen, met het sneeuw op zonnepaneel probleem? Het beste is om te genieten van de verrassingen waar de natuur ons vaak voor stelt. Je kunt bijvoorbeeld naar buiten gaan en een mooie wandeling maken om de sneeuw en het mooie winterweer volop te ervaren.

Sneeuwdagen, waarop de sneeuw de hele dag blijft liggen, worden door de klimaatverandering in Nederland steeds zeldzamer. Gelukkig lever je met zonnepanelen een goede bijdrage om de klimaatverandering te stoppen!

Leave a comment