Skip links

Wat kun je besparen met een duurzame zonnecarport?

Met een duurzame parkeerplaats kun je al snel veel besparen. Een Amperaport produceert 2.800 kWh per parkeerplaats. Dit zijn maar liefst 15.000 groene elektrische kilometers per jaar. Om te kijken hoeveel er precies kan worden gewonnen zijn er verschillende factoren relevant. Die gaan we in dit artikel samen doornemen. 

Het aantal parkeerplaatsen 

Wij nemen projecten aan tussen de 3 en 3.000 parkeerplaatsen. De standaard Amperaport heeft plek voor 3 auto’s. Hoe groter de Amperaport, hoe meer energie kan worden opgewekt. Mocht er niet voldoende gebruik worden gemaakt van de energie, dan kan de zonnecarport ook stroom leveren aan het kantoor of aan het net. 

Het aantal elektrische auto’s

Dit onderdeel is onder te verdelen in twee delen. Het aantal auto’s dat gebruik maakt van de zonnecarport en het aantal kilometers die deze auto’s gemiddeld maken. Heeft jouw organisatie al elektrische auto’s dan is het laden met eigen zonnestroom natuurlijk perfect.

Ten tweede valt er meer winst te behalen wanneer de elektrische auto’s veel kilometers maken (of in ieder geval zo leeg mogelijk worden opgeladen). De prijzen voor het terugleveren van energie aan het net liggen lager dan de inkoopprijs voor energie. Zodra jouw organisatie veel zelf gebruik maakt van de opgewekte energie, zal de kostenbesparing hoger uitvallen. 

Prijs van energie 

De prijs die je betaalt voor energie en de prijs die je krijgt voor teruglevering aan het net zijn vanzelfsprekend ook relevant. Hoe hoger deze prijs, hoe hoger de besparing zal uitvallen. 

Fiscaal voordeel en overheidssubsidies

Naast de normale besparing op energie, zijn er ook nog voordelen vanuit de overheid. Zonne-energie brengt verschillende fiscale voordelen met zich mee. Ook zijn er subsidies, zoals de SDE+ subsidies (jaarlijks 12 miljard euro), die de aanschaf van de zonnecarport een stuk aantrekkelijker maken. 

Makkelijk zelf berekenen

Zoals je kunt zien zijn er veel factoren relevant om de besparing te bereken. Om het allemaal een stuk makkelijker te maken hebben wij de Sun4Miles tool gebouwd. Hier vul je gemakkelijk jouw gegevens in, en de tool berekent de te behalen zonne kilometers.