Skip links

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen produceren rechtstreeks goedkope stroom uit zonlicht. Storingsvrij, gedurende twintig jaar of meer. Maar wat zijn de nadelen zonnepanelen?

Zoals iedere technologie, hebben ook zonnepanelen voordelen en nadelen. Bij Amperapark geloven wij dat zonnepanelen bijna alleen voordelen hebben, en daar hebben we ook goede redenen voor. Maar natuurlijk hebben zonnepanelen ook enkele nadelen. Al zijn deze vrij klein. We zullen hierna de nadelen van zonnepanelen opnoemen.

Nadelen: Zonnepanelen kosten geld. 

Hoewel zonnepanelen enorm in prijs zijn gedaald, en nog steeds tien procent per jaar in prijs dalen, kost het nog steeds geld om zonnepanelen te plaatsen. Dat ligt niet meer zozeer aan de zonnepanelen zelf, maar vooral aan de converters en de installatiekosten. Al is zonne-energie goedkoper dan ooit. Op dit moment, oktober 2021, kost in Nederland een zonnepaneel plus converter plaatsen rond de € 1,67 per wattpiek. [1]

Staan die zonnepanelen volgens de aanbevelingen opgesteld, dus met een hoek van 35 graden op het zuiden, zonder schaduw, dan brengt dit per wattpiek gemiddeld ongeveer 1 kilowattuur per jaar op. Kan je salderen, dan betekent dit 22 eurocent opbrengst per jaar. Omgerekend is dat een rendement van 13 procent. Dat is heel wat meer dan een spaarrekening.

Nadelen: Zonnepanelen worden steeds beter, dus verliezen hun waarde. 

Zonnepanelen worden steeds beter en goedkoper. Dus waarschijnlijk kan je buurman over een paar jaar een goedkoper zonnepaneel kopen dat meer stroom opwekt. Een beetje jaloers  moet je dan toekijken, hoe je buurman een iets beter zonnepaneel plaatst. 

Maar dat is niet het hele verhaal. 

Want in dat jaar dat je buurman gewacht heeft, heb jij een zeer hoog rendement van 13 procent op je investering behaald. Dat is méér dan de verwachte prijsdaling van zonnesystemen, rond de vijf procent. 

Nadelen: zonnepanelen zijn lelijk, vinden sommigen. 

Niet iedereen vindt zonnepanelen mooi. Sommige mensen vinden hun dak zonder zonnepanelen veel mooier dan met zonnepanelen. Anderen vinden hun fonkelende, mooie strakke zonnepanelen die de elektriciteitsteller achteruit laten lopen als de zon schijnt, een lust voor het oog. Ook waarderen zij dat zonnepanelen de zomerhitte buitenhouden en in de winter nog wat extra isolatie bieden. Dus is dit wel een van de nadelen zonnepanelen?

Zonnepanelen bieden onderdak aan vogels.

De droge, beschermde en warme onderkant van zonnepanelen maken het een ideale nestelplaats voor vogels. Helaas betekent dit brandbaar nestmateriaal, geluidsoverlast en vogelpoep op je zonnepaneel. En daarmee is brandgevaar een van de nadelen zonnepanelen. Zie ons Kennisbank artikel Vogelwering zonnepanelen wat daaraan te doen is.  

Zonnepanelen kunnen alleen als je daarvoor een geschikte ruimte hebt. 

Woon je op een appartement, of bijvoorbeeld in de schaduw van grote bomen? Dan zijn de mogelijkheden voor zonne-energie zeer beperkt. Ook is het rendement van zonnepanelen nog steeds relatief laag: koploper Jinko behaalt 21,4%.  De allerbeste zonnepanelen behalen over de 40%, dus ook dit wordt steeds minder een van de nadelen zonnepanelen.

Zonneweides vergroten de verschillen tussen arm en rijk. 

Huiseigenaren en rijken hebben het geld om te investeren in een zonne-energie installatie. Armen, die meestal een huis huren, hebben dat geld niet. Maar armen betalen wel heel veel energiebelasting om zonneparken van rijken mee te financieren[2]. Maar dat ligt niet aan zonne-energie op zich. Dat ligt aan de manier waarop de politiek de energietransitie regelt en de rekening daarvoor bij de bevolking neerlegt.

Nadelen: zonnepanelen leveren niet het hele jaar door stroom. 

In de maanden november, december, januari en februari leveren zonnepanelen in Nederland bijna geen stroom. Natuurlijk vangt windenergie dit tekort voor een deel op, maar we moeten nog steeds bijstoken met aardgas. Dit is meer een maatschappelijk probleem. Als particulier merk je daar weinig van. Je mag namelijk je gehele privéverbruik salderen, dus met je extra kilowatturen in de zomer, compenseer je die in de winter. Dat geldt ook voor stroom in de nacht.

Binnen de politiek en het bedrijfsleven wordt intussen volop nagedacht over oplossingen voor dit probleem. Zo kunnen biogas en geothermische energie alleen in de winter worden ingezet, terwijl we in de zomer profiteren van zonne-energie. Daarmee zou je dit nadeel kunnen ondervangen.

Salderingsregeling verdwijnt in 2023.

Op dit moment, 2021, kan je nog volledig salderen. Dus, de door je opgewekte stroom volledig in mindering brengen op de verbruikte stroom. Deze regeling wordt waarschijnlijk met ingang van 2023 afgebouwd[3]. Dat maakt zonnepanelen iets minder gunstig. Maar met een thuisaccu kan je overdag in ieder geval genoeg stroom opslaan voor de nacht. En de thuisaccu’s worden ook steeds beter. Heb je een elektrische auto, en een solar laadstation van AmperaPark, dan hoef je je waarschijnlijk ook minder zorgen te maken. Je elektrische auto is immers ook een enorme thuisbatterij.

Leave a comment