Skip links

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Wat zijn de beste zonnepanelen? Dit verschilt per beperking die je als gebruiker hebt. Is je voornaamste probleem kosten, dan is het beste zonnepaneel, het zonnepaneel dat de laagste kosten per watt power heeft. Heb je een beperkte oppervlakte, dan hebben per watt power (Wp) iets duurdere zonnepanelen, waarmee je een veel hoger rendement scoort, natuurlijk de voorkeur. 

Verder verschillen zonnepanelen in hun gevoeligheid voor temperatuur. Sommige soorten produceren veel minder energie als hun temperatuur oploopt. Bij andere soorten is dit temperatuurseffect beperkt. 

Ook zijn er nichetoepassingen. Zo betalen satellietbouwers graag zeer hoge prijzen per wattpower voor een zonnepaneel met een zeer hoge efficiëntie, want de kosten voor een zonnepaneel vallen in het niet vergeleken met de lanceerkosten. 

Welke types zonnepanelen zijn er?

De twee meestverkochte types zonnepanelen zijn silicium gebaseerd: monokristallijn en polykristallijn. Monokristallijne zonnepanelen zijn per Wp duurder dan polykristallijne zonnepanelen, maar hebben een hoger rendement. 

Sterk in opkomst zijn verder membraanzonnepanelen, per wattpower de goedkoopste soort, en perovskiet zonnepanelen. Membraanzonnepanelen zijn minder interessant voor kleine oppervlaktes zoals zonnecarports, omdat ze per vierkante meter maar weinig opbrengen. Heb je toevallig ergens een vierkante kilometer woestijngrond in de Sahara, dan zijn deze zonnepa

nelen natuurlijk wel weer de beste zonnepanelen.

Wat zijn de beste zonnepanelen qua prijs per Wp?

Als we membraanzonnepanelen buiten beschouwing laten, zijn dat polykristallijne zonnepanelen. Ze maken hun lagere efficiëntie (13 tot 17 procent) goed met een lagere prijs per vierkante meter.  Wel blijven de installatiekosten natuurlijk gelijk per vierkante meter. Dus deze zijn lager per Wp voor efficiëntere zonnepanelen. De installatiekosten en die voor converters dalen veel minder snel dan die voor zonnepanelen. 

Daarom kan je vaak beter kiezen voor wat duurdere zonnepanelen, die meer energie per vierkante meter opleveren. De LG365Q1C-A5 panelen van LG leveren 400 Wp op een oppervlakte van 1,8 vierkante meter. Dit voor een kostprijs van omgerekend € 0,745 per Wp excl. BTW. Zoals je kan zien, vormt dit maar een vrij kleine fractie van de totale kosten van een zonne-installatie, die al gauw rond de € 1,50 a 2 euro per Wp liggen. Als je maar een beperkte ruimte hebt, kun je dan beter dit soort duurdere zonnepanelen kopen. Heb je een groot dak met voldoende ruimte, dan kun je een goedkopere soort nemen. 

Wat zijn de beste zonnepanelen qua prijs per kWh?

Hier telt niet alleen de prijs per Wp, maar ook hoe lang het zonnepaneel meegaat. Sommige goedkope zonnepanelen gaan snel achteruit. De meeste zonnepanelen verliezen geleidelijk 20% vermogen na 25 jaar. De twintig tot vijftig procent duurdere glas-glas zonnepanelen verliezen slechts acht procent vermogen in deze tijd. 

Toch is dit een goede investering, want ook de installatie van zonnepanelen kost veel geld. En de kosten van de zonnepanelen zelf zijn minder dan de helft van die van de totale installatie. Als je het tijdstp van vervanging met tien jaar uit kan stellen, scheelt je dat al gauw dertig procent kosten, wat ruim opweegt tegen de tien procent extra totaalprijs van de glas-glas zonnepanelen. Dit zijn dus in de meerderheid van de gevallen de beste zonnepanelen.

De zonnepanelen met de hoogste efficiëntie

De zonnepanelen die het hoogste percentage zonlicht in elektrische energie omzetten, tot 41 procent,  zijn poly-junction zonnepanelen, typisch met twee of drie “junctions” boven elkaar. Deze absorberen verschillende golflengtes, waardoor ze een groter percentage van het invallende licht kunnen benutten dan gewone zonnepanelen. Deze worden veel in satellieten toegepast en in systemen die met lenzen en spiegels het zonlicht concentreren op deze cellen. 

Deze systemen zitten vrij ingewikkeld in elkaar, omdat dit type zonnepaneel het meeste opbrengt als het zonlicht hier recht bovenop valt. Dat maakt de prijs ook veel hoger en alleen interessant op plaatsen, waar de locatie optimaal is. Wel leveren deze systemen als bonus zeer heet water op, omdat de HCSP cel erg heet wordt, tot 150 graden. Dat maakt dit type zonnepaneel erg interessant voor platte daken op hotels en verzorgingstehuizen. Ben je een directeur van een dergelijke organisatie, dan kan je dit zeker overwegen. Voor particulieren en bedrijven zonder doucheruimte is het minder interessant.

Leave a comment