Skip links

Mobiliteitshub

Een mobiliteitshub biedt dé uitkomst om de mobiliteit van de toekomst in goede banen te leiden. Dat doet zo’n hub door mensen en vervoersmiddelen met elkaar te verbinden middels een groot, groen netwerk van mobiliteit. Dit is geen doel, maar een middel om ervoor te zorgen dat we op een zorgeloze en duurzame manier kunnen reizen.

laadstation elektrische auto

Wat is een mobiliteitshub? 

Knooppunt van vervoersmiddelen

Een mobiliteitshub kunt u zien als knooppunt waar verschillende vervoersmiddelen bij elkaar komen. Individueel, gedeeld en collectief vervoer is allemaal te vinden op één plek. 

Schakel tussen bezigheden

Een mobiliteitshub is een plek om te schakelen tussen alledaagse bezigheden. Reis bijvoorbeeld met uw auto naar de hub, leg de last-mile af met de emissieloze bus, terwijl uw elektrische auto wordt opgeladen op het laadplein. Aan het eind van de dag haalt u een pakket af bij de ophaallocatie of doet u boodschappen voor het avondeten bij de supermarkt.

Gedeelde mobiliteit

Een mobiliteitshub biedt deelmobiliteit. Zo kan er bijvoorbeeld een last-mile worden gedeeld met een andere reiziger.

Voor verschillende reizigers

Een mobiliteitshub stimuleert duurzaam reizen voor de honderden reizigers die elke dag passeren. Bewoners, werknemers of dagtoeristen kunnen allemaal bij de hub terecht.

Een aantrekkelijke plek

Een fundamenteel onderdeel van een mobiliteitshub is dat het een aantrekkelijke plek is om te bezoeken. Dat betekent dat er ook andere faciliteiten zijn, zoals diverse eettentjes, koffiebarretjes, een supermarkt, een afhaalpunt voor pakketdiensten en uiteraard een laadplein.

Meer binding in de buurt

Een mobiliteitshub brengt meer binding in de buurt, omdat mensen deze plek met elkaar delen.  De hub geeft hen ook iets terug: minder auto’s in de omgeving, schonere lucht en een beter ingericht mobiliteitsnetwerk.

Een groene mobiliteitshub   

Nederland moet in de toekomst een groot groen netwerk van mobiliteit worden. Specifiek voor mobiliteit zijn namelijk een aantal richtlijnen en doelen gesteld die ons moeten helpen om de klimaatdoelstellingen te halen.

Onder deze richtlijnen valt bijvoorbeeld dat er per 2030 1,8 miljoen laadstations beschikbaar moeten zijn, dat OV-bussen 100% emissieloos rijden en dat er meer zero-emissie zones komen in steden. Lopen, fietsen en OV krijgen daar voorrang.

Om ons in de toekomst snel en groen te kunnen verplaatsen van A naar B hebben we diverse mobiliteitshubs nodig. Een mobiliteitshub verbindt mensen en voertuigen, waarbij snelheid, gemak en duurzaamheid voorop staan. Zo ontstaat er een groene doorstroom van mensen.

Mobility as a Service

Tegenwoordig wordt mobiliteit steeds meer gezien als service, waardoor de term Mobility as a Service zijn intrede heeft gedaan. Mobility as a Service, ook wel MaaS genoemd, verwijst naar het gezamenlijk gebruik van verschillende soorten mobiliteitsdiensten. Privé-bezit wordt overbodig en verplaatst naar de achtergrond, als men bijvoorbeeld voertuigen en laadpleinen deelt.

Het voornaamste doel van Mobility as a Service is om mobiliteit efficiënter te maken. De trend werd gedreven door innovaties in de mobiliteitsindustrie, zoals deelscooters en fietsen die u op meerdere plekken op kunt halen en weer in kunt leveren. Ook de opkomst van carsharing en zelfrijdende auto’s heeft bijgedragen aan een toename van de mogelijkheden. Deze services zorgden ervoor dat het bezitten van een auto een stuk overbodiger wordt. Het alternatief is inmiddels namelijk een stuk aantrekkelijker. Bij privébezit van een elektrische auto is er een andere service die vaak wordt aangeboden op een abonnement of ‘pay-as-you-go’ basis, namelijk het oplaadpunt op een laadplein. Gebruikers kunnen zo gebruik maken van de service wanneer ze deze nodig hebben, zonder opgezadeld te worden met de eventuele nadelen.

mobiliteitshub

De toekomst van Mobility as a Service

Steeds meer mensen zien de meerwaarde van Mobility as a Service. Onderzoek laat zien dat het gebruik van carsharing services tussen 2006 en 2014 meer dan vertienvoudigde. Ook voor de komende jaren worden veel veranderingen in de mobiliteitssector verwacht. Zo gaan we steeds meer elektrische auto’s gebruiken en die milieuvriendelijk opladen, bijvoorbeeld via zonnestroom. Het aantal laadpleinen zal dus ook moeten groeien. Al met al lijkt Mobility as a Service ook in Nederland een belangrijk onderdeel van de toekomst te worden.

Wilt u meer weten? Maak een afspraak!  

Wilt u meer weten en bent u geïnteresseerd in een afspraak? Neem dan svp contact op  via bijgevoegd formulier. Wij proberen dan altijd binnen een werkdag contact met u op te nemen. 

Mocht u liever direct telefonisch contact met ons op willen nemen? Bel dan svp: (+31) 085 029 1440.  Natuurlijk kunt u ons ook een mail sturen: sales@amperapark.vom